Αναφορά στον Χρίστο Λάσκαρη (περ. Πλανοδιον, τχ. 45, 01-12-2008)
Αναφορά στον Χρίστο Λάσκαρη (περ. Πλανοδιον, τχ. 45, 01-12-2008)
Ένας εσωτερικός παρατηρητής
Αναρωτιέμαι πως θα μπορούσα ν’ αποδώσω με λέξεις τα μάτια του. Βλέμμα οξύ και ταυτόχρονα μελαγχολικό, παράξενα επίμονο που κοιτούσε με ένταση το φακό σαν να βιαζόταν να συναντηθεί με τα άλλα μάτια απέναντι, αυτού που κάποτε θα κρατούσε την φωτογραφία. Και πάντα κάτι ρώταγε, μια απορία τρυπούσε το χαρτί
Έγραψε ποιήματα,
όπως άλλοι δούλεψαν στο λατομείο.
Και οι δύο τους σκάψανε βαθιά
Εκείνοι για ένα μεροκάματο
αυτός όμως για τι;

Μέσα μου κάτι άγνωστο
και σιωπηλό.
Όσο είναι καιρός,
σε ποίημα
να το οδηγήσω.
Ν’ απομονώσω
τη σκοτεινή του δύναμη.
Κάπως έτσι ξετυλίχθηκε η ποίησή του μέσα μου. Με κέρδισε ο τρόπος που παρατηρεί και περιγράφει στιγμιότυπα της καθημερινότητας, με γλώσσα απλή χωρίς εκζητήσεις, κατορθώνοντας με σοφία να αφήσει χώρο για το ουσιαστικό (το οποίο απορρέει συχνά σιωπηρά), όπως πολύ εύστοχα προτείνεται στο ποίημα περί Ποιητικής Τέχνης, το δέντρο κρατάει μόνο τα άνθη που θα φέρουν καρπό.
Ας δούμε το δέντρο
Τι κάνει σε καιρό ανθοφορίας.
Κανόνας
δεν κρατάει ποτέ
όλα τα άνθη του
πολλά τα ρίχνει

Βεβαιώθηκα γι’ αυτό το ασκημένο βλέμμα όταν τον γνώρισα από κοντά στα Λεχαινά, σε μια εκδήλωση που έκανε ο Διονύσης Κράγκαρης και η ομάδα Φράγμα, τον Δεκέμβριο του 2006 για το Πλανόδιο και τον Γιάννη Πατίλη. Αν και ήταν ήδη άρρωστος και καταβεβλημένος, αλλά με καλή διάθεση, τα λίγα που είπαμε μου συμπλήρωσαν την εικόνα. Τον Γενάρη του 2007 τον είδαμε για τελευταία φορά στην Πάτρα, στο ουζερί Άδωνις όπου σύχναζε τα τελευταία χρόνια, όταν έκλεισε το προηγούμενο που πήγαινε κι αναγκάστηκε να αλλάξει στέκι, καθ’ ότι πολύ δύσκολος ακόμα και στις παραμικρότερες αλλαγές. Ήρθε όπως πάντα καλοντυμένος, περιποιημένος, με μάτια ζωντανεμένα από την χαρά της συνάντησης, που όμως δεν σου επέτρεπαν να τον συμπονέσεις, ούτε να τον παρηγορήσεις με ψεύτικες ελπίδες και λόγια περιττά, αξιοπρεπής. Τις λίγες φορές που μιλήσαμε έκτοτε στο τηλέφωνο, η φωνή του χαμήλωνε, έσβηνε προοδευτικά, παρ’ όλο που πάντα στο τέλος της συνομιλίας επικρατούσε μια γενναιόδωρη ελπίδα πως ναι, σύντομα θα ξανασυναντηθούμε.
Και ξανασυναντηθήκαμε, όχι μόνο επειδή πήγαμε στην Πάτρα, και μιλήσαμε με την γυναίκα του την Τασία, ώρες πολλές κοιτώντας τον μέσα από παλιές φωτογραφίες, αλλά γιατί η συνάντηση με την ποίηση δεν περιορίζεται από το χρόνο. Πόσο μάλλον όταν η ποίηση αυτή συνομιλεί με τον βαθύ, με τον εσώτερο εαυτό.
Τελευταία Ανανέωση:
Κυρ, 05/22/2011 - 12:11
Κυρ, 05/22/2011 - 12:11